Plastenici

Industrijski plasteniciHobi plastenik

Industrijski i komercijalni plastenici                                                               Hobi plastenici

Plastenici predstavljaju strukture koje su dizajnirane kako bi doprinele rastu i razvoju biljaka. Oni utiču na faktore koji pomažu rastu biljaka i na taj način optimizuju troškove. Uspešan rast biljaka unutar plastenika zavisi od 2 faktora:

  • Izbor adekvatnog plastenika koji će ispuniti zahteve biljaka za koji je isti namenjen
  • Efektivno održavanje okoline unutar plastenika (temperatura, vlažnost, provetravanje, dostupnost kiseonika, UV zračenje) kako bi se osigurali optimalni uslovi za zdrav rast biljaka.

Naši plastenici se izrađuju u vidu čelične konstrukcije farbane postojanim bojama ili cinkovanjem. Na konstrukciju dajemo garanciju 2 godine, dok materijali imaju garanciju proizvođača od 10 godina.

Ovi plastenici mogu biti izrađeni od kvalitetnih materijala koje imamo u ponudi Sunlite i Suntuf – Rooflite.

Polikarbonat-lexan-leksan
Suntuf ploce

Naša preporuka:
– Sunlite ploče 10mm
– 10 godina garancije
– UV zaštićen
– Nemački kvalitet

Naša preporuka:
– Sunlite ploče 10mm
– 10 godina garancije
– UV zaštićen
– Nemački kvalitet


Zastakljivanje plastenika

Za zastakljivanje plastenika postoji više visoko kvalitetnih materijala koji su dostupni i koji se međusobno razlikuju u otpornosti i jačini koju pružaju. Bitna svojsta na koja treba obratiti pažnju pri izboru materijala su svetlosna propustljivost, toplotna propustljivost, trajnost, troškovi održavanja. Uzevši u obzir sve ove parametre, naš izbor se sveo na sledeće materijale koje imamo u ponudi:

Polikarbonat – Lexan – Sunlite: Dugotrajno, pouzdano, Isplativo

Polikarbonat ploče Sunlite zbog svojih svojstava predstavljaju ideal u zastakljivanju plastenika. Ploče se lako mogu savijati i pratiti formu plastenika. Ovaj materijal ima visoku svetlosnu propustljivost, lak je za održavanje, otporan na spoljašnje udarce i uticaje a da je pritom lakši od stakla, samogasiv. UV zaštićene sa 10-godišnjom garancijom. Ploče mogu biti pune kao staklo ili višezidne, poznate kao leksan ploče, koje u zavisnosti od debljine mogu biti dvoslojne, troslojne ili višeslojne. Prednost ovog materijala je da višeslojne ploče u odnosu na pune ploče imaju malu razliku u svetlosnoj propustljivosti ali se za uzvrat dobija na toplotnoj propustljivosti i pojačanoj izolaciji.

Acrylic – Akrilne ploče – Pleksiglas

Pleksiglas je drugi naziv za Klirit ploče – tvrda, kruta plastika koja se proizvodi tehnologijom ekstrudiranja ili livenja plastične mase metil-meta-krilata (MMA). Ove ploče pružaju veću svetlosnu propustljivost u poređenju sa polikarbonatom. Akrilne ploče imaju najduži očekivani vek trajanja, ali u poredjenju sa polikarbonatnim pločama zadržavaju više prašine i prljavštine. Ove ploče sadrže UV zaštitu. Može se koristiti za manje hobi i baštenske platenike, dok se za industrijske plastenike preporučuje polikarbonat.